Blog, Energetika

Održavanje obnovljivih izvora energije

NOVI TALAS OBNOVLJIVIH ENERGETSKIH IZVORA

2016. je obeležila niz važnih prekretnica za obnovljive izvore energije u odnosu na konvencionalna fosilna goriva. Svakako je jedan od najznačajnijih bio globalno ulaganje u novu infrastrukturu obnovljivih izvora energije koja je nadmašivala potrošenu na novu fosilnu infrastrukturu. Ova finansijska podrška pojačava kako se poboljšala konkurentnost cena obnovljivih tehnologija, što ih čini znatno pristupačnijim i dostupnijim.

ODRŽAVANJE U INDUSTRIJI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

OSIGURAVANJE POVRAĆAJA  ULAGANJA

Osiguranje kontinuiranog povraćaja ulaganja od presudne je važnosti. Posebno, budući da finansiranje i podrška projektima obnovljivih izvora energije prevazilaze prednost tradicionalnim energetskim izvorima. To se može postići efikasnim održavanjem obnovljivih dobara i upravljanjem problemima koji na njih utiču.

Bilo kroz uranjanje u korozivnu morsku vodu, kontakt s visokim geotermalnim temperaturama ili agresivnom abrazijom koju nameću sile vetrova, metode iskorišćavanja “zelenije” energije nisu bez komplikacija. Po svojoj naravi, osvajanje obnovljivih izvora energije uključuje izlaganje elementima. Neki od njih mogu uništiti mašine , opremu i strukture koje se koriste u celoj industriji.

Širenje sektora obnovljivih izvora energije zasigurno je pozitivno za planetu, ali održavanje ove “zelene imovine” predstavlja problem s kojim se suočavaju mnoge energetske kuće.

Po svojoj prirodi, osvajanje obnovljivih izvora energije uključuje izlaganje elementima okoline

POLIMERNA REŠENJA U ODRŽAVANJU

Vlasnici i operateri zahtevaju troškovno efikasnija rešenja koja se mogu brzo i jednostavno sprovesti, ali i osiguravaju dugoročne rezultate. Polimerna rešenja dokazano udovoljavaju tim zahtevima, dok štite od korozije, erozije i hemijskih uticaja . Stoga su oni idealni izbor za razne probleme održavanja u većini tržišta električne energije.

Prelaz na popravku i zaštitu obnovljivih dobara bio je posebno uspešan. Zapravo, najveći napredak postignut je u industriji vetroelektrana, gde su polimerni materijali mogli rešiti probleme održavanja od podnožja turbine do samog vrha noževa.

OBNOVLJIVA ENERGIJA – VETROELEKTRANA

INVESTIRANJE U VETROELEKTRANE

Od ogromnih investicija u  infrastrukturu obnovljive energije  koje su se pojavile u proteklih 24 meseca, najveći deo investicija je odlazio u offshore vetroelektrane.

  • Potrošnja kapitalnih izdataka za ovaj oblik zelene energije dosegla je rekordnih 30 milijardi dolara u 2016. godini.

  • U evropskim vodama u izgradnji su projekti na moru koji su jednaki kapacitetu od 27GW.

  • To značajno doprinosi globalnom vetru kapaciteta 433GW prijavljenom u 2015.

Uprkos tome što je jedan od vodećih oblika obnovljivih izvora energije, izgradnja vetroturbina i okruženja u kojima deluju predstavljaju različite probleme iz perspektive održavanja.

PROBLEMATIKA

Prepoznato je da su najveći problem u industriji vetroelektrana oštećenja vodećeg ruba. Vrhovi oštrice mogu se okretati i do 300 km / h u izrazito promenljivim temperaturama, nivoima vlažnosti  brzinama i  izloženosti UV zračenju. Zajedno s oštećenjima od različitih udaraca i faktora abrazije, uključujući kišu, prašinu, led, insekte, ptice i munje, to može uzrokovati znatnu eroziju podloge.

Dokazi ukazuju na to da oštećenje vodećeg ruba može smanjiti AEP (godišnju energetsku proizvodnju) vetroagregata, pri čemu se gubici energije procenjuju između 4% i 20%, ako je oštećenje erozije značajno. Ovo smanjenje aerodinamičke efikasnosti ne utiče samo na energiju već takođe uzrokuje i oštećenja ostalih komponenti turbine. Neravnoteža između noževa može uzrokovati trošenje i oštećenje vratila i menjača, uz dodatno opterećenje tornja i podnožja. Sveukupno, ovo smanjuje operativni životni vek tornja.

Održavanje lopatica turbine

POPRAVKA I ZAŠTITA LOPATICA

Studije pokazuju da novi set lopatica može koštati od 20-25% izvorne cene vetroagregata, dok će manje popravka lopatica koštati samo 10% zamenske lopatice. Među rešenjima za manje popravke lopatica su punila, veziva i trake. Ipak, ni jedan od njih neće pružiti opsežnu, dugoročnu popravku i zaštitu. U ovim scenarijima, popravaka oštećene podloge može se bolje postići s Belzona rekonstruktivnim kompozitnim materijalima i zaštitnim premazima.

Erodirane lopatice mogu se obnoviti na izvornu specifikaciju te premazati sistemom otpornim na eroziju i koroziju koji istovremeno nudi visok nivo  trajnosti i fleksibilnosti u odnosu na pretnje od abrazije i udaraca. Umesto jednostavne reaktivne opcije, ova rešenja se mogu primeniti proaktivno u prvoj gradnji. Ovo štiti najugroženija područja pre puštanja u pogon.

Taj  pristup je preuzela japanska, vodeća inžinjerska kuća u industriji, koja je tokom proizvodnje specijalizovala zaštitni polimerni premaz za vodeće rubove lopatica turbine. Tokom procenjenih 10 godina od njihove izvorne ugradnje na mestima širom SAD-a, ove lopatice su izdržale uticaj erozije izvan očekivanog životnog veka.

Obnova i zaštita vodećeg ruba od oštećenja erozije

KOMPLETNO ODRŽAVANJE TURBINE

Neki od preostalih važnih problema koja se odnose na ove strukture uključuju komponente u tornju. Specifično, zaštita kočnih doboša, zaptivki , kao i popravaka istrošenih i oštećenih vratila, može se lako izvesti polimernim rešenjima. U međuvremenu, spoljašnost tornja, kule i platforme može se zaštititi pomoću nepropusnih, vremenskootpornih i vodootpornih zaštitnih premaza.

Osim toga, neophodno je osigurati stabilne temelje tih struktura. Trendovi pokazuju da su lopatice sve veće i veće, budući da su promeri rotora u poslednjih dvadesetak godina stalno u porastu u skladu sa zahtevima za sve većim kapacitetima. Specifično, procena povećanja promera za offshore lopatice iznosi 190 m  do 2030 g., gotovo dvostruko veći od lopatica današnjice, zahtevajući čvršće temelje koji će održavati turbinu uspravno. Stoga se bilo kakvi nedostaci na betonskoj podlozi moraju brzo otkloniti upotrebom kompozita za brze popravake betonskih površina.

Elektroliza koja uzrokuje štetu
Belzona 1111 se koristi za popravaku osovine
Kalup na mestu oko osovine tokom očvršćavanja
Dovršeno popravljanje osovine pomoću Belzona 1111

OSTALI IZVORI OBNOVLJIVE ENERGIJE

UTICAJ NA GEOTERMALNU, HIDRO I GASNUENERGIJU

Iako postoje brojna rešenja za održavanje vetroagregata, to ne znači da su ostale obnovljive energije zanemarene. Zapravo, polimerni materijali za popravaku i zaštitu pokazali su se prikladnima za rešavanje mehanizama oštećenja koji utiču na geotermalnu, hidro i gasnu energiju.

Na primer, karakteristike geotermalne vode mogu značajno varirati, uključujući temperaturu, hemiju i ne-kondenzovani sadržaj gasa (NCG). Svi ovi elementi mogu imati značajno korozivno dejstvo na komponente elektrana kao što su cevi, kućišta turbina, izmenjivači toplote i rezervoari, mašine i opreme, u kojima ima iskustva u zaštiti polimernm tehnologijama.

Prema objavljenim statistikama o stanju geotermalne tehnologije, upotreba materijala otpornih na koroziju, kao što su zaštitni premazi, mogu se  smanjiti troškovi proizvodnje za procenjenih 0,25 centi(USD) po kWh. Kada se to ekstrapolira na globalnu proizvodnju električne energije geotermalnih resursa u 2015. godini (71 TWh ), ušteda kroz smanjenje korozije može premašiti više od 100 miliona USD, a takođe pomaže u poboljšanju efikasnosti pogoršane opreme.

Šta više, popravka i zaštita lopatica turbina nije izolovan slučaj u industriji vetroelektrana. Na nivou mora, voda je 784 puta gušća od vazduha, tako da gasni turbinski rotori mogu biti mnogo manji, ali još uvek stvaraju ekvivalentne količine električne energije. Kavitacija, problem koji se javlja zbog razlike u pritisku u tečnosti , istaknuta je u ovoj situaciji i može ugroziti celovitost lopatica, poput erozije na vetroagregatima. Koristeći rešenje otporno na kavitaciju i eroziju, životni vek gasnih turbina može se produžiti, čime se štiti od pogoršanja koji nastaje zbog turbulentnog protoka.

POLIMERNI MATERIJALI POKREĆU “ZELENE” APLIKACIJE

Uz ubrzano rastuće prisustvo obnovljivih izvora energije u zemljama kao što su Brazil i Kenija, jasno je da svetske ekonomije u nastajanju pokazuju sličan interes za transformaciju globalnog energetskog izvora s niskim nivoom ugljenika. Zapravo, oni se podudaraju sa mnogim svojim bolje opremljenim kolegama. Ovo naglašava da  talas podrške zelenoj energiji  zaista rastao i privlači svetsku pažnju. Kako se ovaj sektor širi, tako će se povećati i veličina investicije; međutim, od suštinskog je značaja da se ova imovina održava i da ostane operativna, pružajući efikasan povraćaj ulaganja.

Polimerne popravke i rešenja zaštite već su dokazali uspeh u energetskoj industriji i do danas su na tržištu obnovljivih izvora ostavili značajan utisak . Opsežna ispitivanaj i dugoročna angažovanost  vodećih kompanija u industriji, svakako pokazuju da ti sistemi mogu efikasno upravljati pitanjima poput  erozije, korozije i abrazije.

Bez sumnje, obnovljive energije predstavljaju buduću oblast  energetskih resursa. Oblast koja se može efikasno održavati kroz razvoj sistema  popravki i zaštite za  globalno obnovljiva sredstava.

Related Posts